Este un arbust care se găseşte cu uşurinţă în natură, de obicei la marginea pădurilor sau a drumurilor. Perioada în care se recoltează este mai-iunie; în zonele montane inferioare poate fi găsit până în luna iulie.
Se culege întreaga floare, neapărat pe timp frumos şi uscat. Florile recoltate se pun imediat la uscat, la umbră şi în strat subţire.

Florile se folosesc pentru a obţine o băutură răcoritoare, cu gust plăcut şi aromat, numită socată.
De asemenea, pot fi folosite şi ca ingredient de bază pentru infuzii cu rol curativ sau sub formă de tincturi, pentru tratarea răcelilor, bronşitei, faringitei, gripei, reumatismului, infecţiilor urinare. În uz extern se folosesc comprese cu infuzii pentru tratarea abceselor, furunculelor, urcioarelor, acneei, gutei, conjunctivitei sau degerăturilor.
Este un ceai recomandat femeilor însărcinate pentru ameliorarea retenţiei de lichide şi înlăturarea stării de greaţă. Va putea fi consumat cu încredere şi în timpul alăptării pentru că ajută la stimularea lactaţiei.
Socul este un aliat de încredere pentru detoxifiere şi lupta cu kilogramele în plus, favorizând eliminarea apei în exces de la nivelul ţesuturilor. Luptă cu toxinele, stabilizează metabolismul şi favorizează transpiraţia. Vei scăpa şi de efectul de coajă de portocală dacă bei ceai de soc în mod regulat timp de 2-3 luni. Ceaiul de soc ajută la problemele digestive, este eficient în constipaţie (fiind un laxativ natural) şi balonare.
Potrivit unor cercetări recente, terapia cu fructe de soc prelungeşte tinereţea biologică. Frunctele de soc curăţă rinichii şi stomacul, tratamentul cu aceste fructe se recomandă sedentarilor care sunt predispuşi la obezitate; au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi de fructoză. De asemenea preparatele din fructe de soc sunt recomandate în tratamentul bolilor degenerative şi în prevenirea bolii canceroase şi tumorilor benigne. Fructele de soc au proprietăţi antioxidante, fiind folosite în preparea măştilor anti-îmbătrânire.
Cum se prepară socata?
Pentru 8 l de apă se folosesc cca. 16 flori de soc proaspete, 10 lime tăiate felii, cca. 500 g zahăr, câteva stafide şi puţin orez (pentru efectul de acidulare). Se lasă împreună la macerat timp de 3-4 zile, amestecând periodic. Dacă temperatura nu este sufient de ridicată pentru procesul de fermentaţie, se poate adăuga puţină drojdie uscată (cât cuprindeţi cu 3 degete, de 2-3 ori).

Cum se prepară ceaiul?
2 linguriţe de flori uscate într-o cană de apă clocotită. Se lasă cca 15 min la infuzat.



2 Comments. Leave new
Multumim pentru informatii, sunt binevenite, in copilarie nu exista an fara sa facem socata, si bunica mea isi facea seara de seara ceai de soc!
Cu drag, toți cred că avem astfel de amintiri plăcute . Este cu adevărat o băutură răcoritoare și plină de aromă.