Ciocolata neagră este o plăcere nevinovată; de fapt vine cu multe beneficii pentru sănătate. Ciocolata neagră “adevărată” – neprocesată sau cu lapte îndulcit – are beneficii incredibile pentru sănătate.
Asigură-te că ciocolata cumpărată se încadrează în gama sănătoasă (cu conţinut de cacao între 60-85%). Acest tip de ciocolată este plină de nutrienți și antioxidanți. Deşi are un gust dulce-amărui, are conţinut redus de zahăr.
- Ciocolata neagră poate ajuta la prevenirea depresiei
Una dintre componentele conţinute de ciocolata neagră este teobromina. Teobromina este structural destul de asemănătoare cafeinei, substanța sa chimică. Teobromina, atunci când este consumată în cantități mai mari, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale, excitabilitate și poate da energie.
Un alt produs chimic găsit în ciocolată este anandamida. Anandamida poate avea efecte antidepresive, antipsihotice şi anxiolitice care pot asigura o stare de spirit bună și o stimulare a energiei, fără a crea dependența și deteriorarea cardiovasculară.
O altă substanță chimică care stimulează starea de spirit din ciocolată este fenetilamina, care este metabolizată în organism în serotonină. Serotonina este unul dintre cele mai importante substanțe chimice de reglare a stării de bine pe care corpul tău le poate produce. Dacă ai deficiență de serotonină, suplimentarea cu fenetilamină – chiar și prin ciocolată – te poate ajuta să ai o stare de bine.
- Ciocolata neagră poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
Studiile la scară mică au indicat că aportul regulat de cacao poate avea un efect pozitiv în combaterea bolilor cardiovasculare. Un studiu mai recent asupra beneficiilor cardiovasculare pe care le are cacaua, realizat în 2006, a dovedit acest lucru într-un grup de studiu pe 470 de bărbați, în timp ce consumau diferite doze zilnice de cacao. Concluziile au fost că cacaua reduce într-adevăr șansele apariţiei bolilor cardiovasculare.
- Ciocolata neagră poate ajuta împotriva diabetului
Ciocolata a demonstrat că consolidează funcția endotelială și rezistența la insulină. Endoteliul este extrem de important în menținerea sănătății arteriale și rezistența la insulină este cea mai frecvent verificată statistică pentru a determina dacă viitoarele boli, precum diabetul, se vor dezvolta. Cacaua și flavonoidele sale ajută la modularea pozitivă a acestor sisteme.
Evident, dacă sperați să preveniți diabetul, vei dori să consumi ciocolată cu conținut scăzut de zahăr.
- Ciocolata neagră poate ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral
Un studiu realizat recent pe locuitorii Norfolkului constată că ciocolata are un impact imens asupra probabilității de a suferi un accident vascular cerebral.
Studiul a comparat persoanele care consumau frecvent ciocolată cu cele care s-au abținut complet. Acesta a fost realizat pe o scară uriașă, la care au participat 20.951 de adulți. Ei au măsurat aportul de ciocolată la începutul studiului și au urmărit oamenii timp de zeci de ani, urmând statisticile lor cardiovasculare.
Problema cu studiile făcute astfel este că rezultatele nu leagă în mod concludent ciocolata cu incidența mai mică a AVC. Poate că consumatorii împătimiţi de ciocolată împărtășesc şi alte obiceiuri bune care de asemenea reduc accidentul vascular cerebral.
- Ciocolata neagră poate îmbunătăți colesterolul LDL și crește colesterolul HDL
Ateroscleroza, cauzată de oxidarea lipidelor de calitate scăzută, este o condiție degenerativă a arterelor. Ciocolata s-a dovedit a preveni oxidarea colesterolului LDL, care este unul dintre cei mai mari “contribuitori” la ateroscleroza.
Deci, atunci când colesterolul LDL este oxidat, LDL în sine devine reactiv. Aceasta înseamnă că vă poate deteriora organele și arterele și, în cele din urmă, poate provoca cancer. De asemenea, este eficient la creșterea cantității totale de colesterol HDL, “cel” bun.
Soluția la LDL reactiv? Antioxidanţii! Ciocolata este bogată în antioxidanți. Mulți dintre acești antioxidanți sunt absorbiți cu ușurință în sânge și pot lupta cu radicalii liberi.
- Ciocolata neagră îți poate scădea tensiunea arterială
Un alt beneficiu uimitor al ciocolatei – vă poate scădea tensiunea arterială. Ciocolata poate fi un mod mai ieftin și mai plăcut de scădere a tensiunii arteriale decât opțiunile medicamentoase.
Un studiu recent făcut la Harvard a analizat 24 de studii făcute pe ciocolată în trecut. Peste 1.000 de persoane au fost implicate în aceste studii care au concluzionat colectiv că ciocolata neagră – între 60 și 85 la sută cacao – a scăzut tensiunea arterială a tuturor participanților.
Beneficiile au fost mai mari la cei care au suferit deja de hipertensiune. Acest lucru sugerează că flavonolii responsabili sunt mai eficienți atunci când tensiunea arterială este ridicată.
În timp ce fructele, legumele și ceaiul sunt surse cunoscute de antioxidanți, cercetările arată că cacaua este mai puternică, cu una dintre cele mai mari concentrații de antioxidanți și substanțe nutritive benefice din lume.
- Ciocolata neagră vă poate ajuta să vă controlați tusea
Una dintre substanțele chimice din cacao, teobromina, este cunoscută că antagonizează activitatea nervului vag. Nervul vag este o parte a creierului tău și activarea lui poate declanșa apariția tusei. Oamenii de știință încearcă să creeze medicamente pentru tuse care utilizează teobromină.
Un studiu asupra efectelor ciocolatei ca supresant pentru tuse a descoperit că este mai eficient decât medicamentele obișnuite, chiar și cele care conțin codeină, un narcotic slab.
Au testat acest lucru oferindu-le subiecților diferite medicamente pentru tuse. Un grup a primit medicament comun pentru tuse cu codeină; al doilea grup a primit o soluție de teobromină și al treilea grup a fost placebo. Aceștia au fost expuși la capsaicină (substanța chimică responsabilă de gustul ardeilor iuţi). Intenția lor a fost de a vedea cât de multă capsaicină a fost necesară pentru a induce cinci tuse. Grupul cu teobromină a necesitat o cantitate mai mare de capsaicină (cu aproximativ o treime în plus) pentru a produce acelaşi număr de tuse ca celelalte două grupuri. Nu a existat nicio diferență între codeină și grupul placebo.
- Ciocolata neagră poate ajuta în timpul sarcinii
Studii recente au arătat că ciocolata îmbunătățește creșterea fătului. Unele mame pot fi expuse riscului de preeclampsie, atunci când alimentarea cu sânge a fătului este întreruptă sau restricționată. Acest lucru apare din cauza tensiunii arteriale ridicate, fenomen natural în timpul sarcinii.
Un studiu arată că consumul regulat de ciocolată poate reduce riscul preeclampsiei prin scăderea tensiunii arteriale.
Nu este determinat ce compuși din ciocolată sunt responsabili pentru acest efect. Cele două grupuri ale studiului au consumat ciocolată cu cantităţi de flavonoizi diferite. Ambele au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale fluxului de sânge către făt. Acest lucru sugerează că beneficiile ciocolatei se pot extinde dincolo de conținutul de flavonoizi.
- Ciocolata neagră poate îmbunătăți funcția creierului
Doar în ultima vreme ciocolata a fost studiată pentru beneficiile sale.Aceste studii aprofundează beneficiile cognitive ale consumului de ciocolată. Aportul ridicat de ciocolată de înaltă calitate a permis îmbunătățirea procesării cognitive, conștientizarea vizual-spațială, raționamentul abstract, scanarea, memoria de lucru.
Un studiu pe durata a 40 de ani privind efectele ciocolatei asupra funcției cognitive a fost finalizat recent. Studiul nu poate concluziona că ciocolata îi face pe oameni mai deștepți – dar poate că oamenii deștepți mănâncă ciocolată.
- Ciocolata neagră este o sursă uriașă de antioxidanți
Ciocolata neagră conține cantități foarte mari dintr-un număr de antioxidanți puternici. Un studiu legat de asta a calculat indicele de capacitate relativă a antioxidanților (RACI) prin izolarea radicalilor liberi și a antioxidanților extrași din ciocolată. Radicalii liberi sunt condiția necesară pentru cancer, iar antioxidanții pot ajuta la distrugerea radicalilor liberi înainte de a se răspândi.
Cele două extracte opuse au fost lăsate, în esență, in vivo (în afara corpului uman) pentru a se lupta reciproc. Statisticile rezultate arată că antioxidanții ciocolatei (cel puțin, in vivo) sunt extrem de eficienți la reducerea radicalilor liberi.
Ciocolata are un număr foarte mare de compuși biologic activi cu activitate antioxidantă. Are conţinut bogat de polifenoli, flavonoizi și catechine și chiar teobromină (compusul care are efecte antidepresive) acționează ca un antioxidant.
- Ciocolata neagră îți poate proteja pielea de soare
Ciocolata neagră a fost cunoscută pentru a preveni deteriorarea razelor ultraviolete, lumina emisă de soare.
Cel mai eficient mod de a obține acest efect ar fi să consumi boabe de cacao. Acestea sunt adesea disponibile la magazinele cu produse naturiste.
Dacă nu puteți folosi cacao crudă, ciocolata neagră de înaltă calitate va fi suficientă. Flavonoizii din ciocolata neagră-85% sunt încă suficient de prezenți pentru a avea un efect.
Un studiu a măsurat doza minimă de eritem, un indice care arată cât de multă expunere va începe să afecteze negativ pielea. Un MED ridicat este bun, deoarece înseamnă că trebuie să fiți expus la mai multă lumină UV pentru a deteriora.
MED a crescut dramatic pentru grupul de studiu care a consumat cacao bogată în flavonoizi timp de câteva săptămâni. Grupul care nu a consumat nimic, sau a consumat ciocolată mai săracă în flavonoizi, nu a arătat nicio schimbare.
- Ciocolata neagră este foarte hrănitoare
O tabletă de 100 de grame de ciocolată neagră cu 60-85% cacao conține:
- 11 grame de fibre
- 67% din necesarul zilnic de fier
- 58% din necesarul zilnic de magneziu
- 89% din necesarul zilnic de cupru
- 98% din necesarul zilnic de Mangan.
De asemenea, conţine şi potasiu, fosfor, zinc și seleniu.
Acestă cantitate însă nu este recomandată a fi consumată zilnic. Nutrienții menţionaţi atrag după sine şi consumul unei cantităţi mari de calorii precum şi zahăr. Din acest motiv, ciocolata neagră se consumă totuşi cu moderație.
- Ciocolata neagră poate genera producerea şi distribuţia celulelor roșii din sânge
Dovezile din ultimele două decenii au arătat că consumul regulat de ciocolată neagră poate îmbunătăți producerea şi distribuirea globulelor roșii. RDW (red cell distribution width) este o modalitate fiabilă de a măsura sau prezice bolile cardiovasculare.
Folosind RDW ca măsură, aportul regulat de ciocolată cu conținut ridicat de flavonoizi și polifenoli crește RDW suficient de mult pentru a reduce riscul unui număr mare de boli cardiovasculare. O parte din motivul pentru care ciocolata ajută la îmbunătățirea RDW este din cauza conținutului ridicat de fier.
- Ciocolata neagră îți îmbunătățește sistemul imunitar
Conținutul puternic de antioxidanți al ciocolatei negre – împreună cu unele dintre celelalte mecanisme de nutrienți – fac din acesta un tratament pentru sistemul dumneavoastră imunitar. Cacao poate modula răspunsul inflamator al sistemului imunitar. Inflamația este răspunsul țesutului la agenți patogeni, substanțe chimice, răni sau infecții. Flavonoidele sunt în general asociate cu proprietăți antiinflamatorii și ciocolata este bogată în acestea.
Cacao poate avea un efect benefic asupra anumitor celule care produc anticorpi. Anticorpii îți ajută corpul să lupte împotriva bacteriilor și a bolilor.
Cacao are, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului limfatic. Organele limfoide ajută la coordonarea răspunsului imun. Cacao ajută organele limfoide să producă celule mai eficient, ceea ce duce la o mai bună apărare împotriva bolilor.
Detox Vita îţi recomandă consumul responsabil de ciocolată pentru a te bucura de beneficiile acesteia.

