Aceasta este o întrebare care poate genera dezbateri şi păreri pro sau contra oricărei dintre cele două variante. Nu ne propunem să vă impunem o anumită opinie referitoare la cea mai potrivită alegere pentru dumneavoastră, însă dorim să vă prezentăm anumite diferenţe între cele două tipuri de alimente.
Pastele sunt preparate din făină de cereale precum grâu, orez, hrişcă, orz, mei, ovăz, porumb şi quinoa. Cu cât această făină este mai procesată, cu atât se pierd mai multe substanţe nutritive pentru organism.
Pastele integrale conțin tărâțe și fibre, ceea ce încetinește transformarea amidonului în glucoză și menține o glicemie constantă, fără creșterile rapide întâlnite în cazul cerealelor rafinate. Fibrele facilitează digestia şi oferă saţietate. Au mai puţine calorii şi mai multe proteine decât pastele tradiţionale. Sunt o sursă bogată de vitamine B şi fier şi oferă o cantitate mai mare de seleniu, care este un nutrient cu proprietăţi antioxidante. De asemenea conţin şi un nivel mai mare de acid alfa-linolenic, un compus care se transformă în acizi graşi omega-3. Fitoestrogenii și mineralele esențiale precum magneziu, seleniu și cupru pot proteja împotriva unor forme de cancer. Consumul cerealelor integrale scade riscul de apariție a diabetului și a afecțiunilor cardiovasculare.
Pastele din făină albă (rafinată) conferă acestora o durată de păstrare mai lungă, o preparare rapidă, o aromă uşoară şi versatilă, cu care suntem obisnuiţi. În timpul procesării cerealelor se pierd germenii, tărâţele şi între 50-90% din nutrienţi precum fibre, vitamine şi minerale.
În concluzie, gustul pastelor preparate din făină procesată este mai bun dar consumul celor integrale poate aduce beneficii sănătăţii dumneavoastră.
Drept urmare, alegerea noastră a fost paste integrale cu legume.


