Cum funcţionează împreună Hidrocolonoterapia şi Nutriţia
La Detox Vita ne propunem să te ajutăm în restabilirea funcţiilor digestive şi eliminarea toxinelor atât prin curățarea colonului (hidrocolonoterapie) cât şi prin programe de nutriţie şi de detoxifiere. Problemele digestive afectează întregul organism, dietele personalizate oferite de noi te vor ajuta să scapi de kilogramele nedorite şi să adopţi un stil de viaţă sănătos. Suportul nostru şi determinarea ta sunt reţeta către un corp armonios, o stare excelentă şi un tonus bun.
Există câteva semne evidente că sistemul digestiv nu funcționează corespunzător: gaze în exces și balonare, reflux gastro-esofagian, malabsorbţie, probleme ale pielii, constipație și miros neplăcut al corpului, etc.
Rezultatul unei digestii corespunzătoare este o stare generală bună, energie şi vitalitate.
Ce reprezintă detoxifierea?
DETOX este un cuvânt la modă, folosit tot mai frecvent dar de multe ori este un concept înţeles greşit sau prea puţin.
Scopul detoxifierii este de a elimina cât mai multe toxine şi de a asigura funcţionarea optimă a întregului organism, oferind organelor suprasolicitate o pauză precum şi nutrienţii necesari să se refacă iar odată cu acestea vei reuşi să scapi de kilogramele în plus pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului.
Acest program îţi poate deschide calea către un nou început în ceea ce priveşte sănătatea ta. Cu cât programul de detoxifiere este mai lung cu atât beneficiile vor fi mai mari: pierdere în greutate, curăţarea pielii, îmbunătăţirea digestiei, stabilitate emoţională, mai multă energie, claritate mentală, îmbunătăţirea generală a stării de bine, etc.
De asemenea detoxifierea ajută organismul să-şi declanşeze propriul program de regenerare, aceste două procese, detoxifierea®enerarea stau la baza sănătăţii organismului.
În timpul programului de detoxifiere este esenţial să ajutăm organismul să se regenereze:
- ADĂUGÂND mai multe fructe, legume proaspete și/sau gătite, apă cu lămâie, salate, supe și smoothie-uri. Puteți mânca 2 sau 3 mese pe zi. Consumaţi minim 2 l de apă pe zi pentru a facilita eliminarea toxinele din organism
- ELIMINÂND alergeni cum ar fi grâu, lactate, ouă și produse din porumb (pentru a reduce balonarea și inflamația)
- ELIMINÂND alimentele non-nutritive, cum ar fi alcoolul, cafeaua, zahărul rafinat, alimentele procesate, aromele artificiale, substanțele chimice și mâncarea de tip fast food.
Cura de detoxifiere însoţită de planul nutriţional garantează, pe lângă procesul de detoxifiere şi o reducere a greutăţii corporale între 1 şi 5 kg în minim 10 zile de detoxifere în mod sănătos.
Nutriţia
Un program de nutriţie presupune o reorientare radicală a atitudinii faţă de mâncare, de obiceiurile alimentare nesănătoase şi modul în care percepem foamea.
Un program de nutriţie corect asigură organismului nutrienţii necesari pentru o funcţionare optimă şi îmbunătăţeşte procesul de digestie.
De asemenea, un program de nutriție corect poate fi combinat cu sesiuni de hidrocolonoterapie pentru a face curățarea mult mai eficientă și beneficiile mai accentuate.
„Nutriția este singurul remediu care poate aduce recuperarea completă și poate fi utilizat cu orice tratament. Nu uitați, mâncarea este cel mai bun medicament al nostru! ” – Bernard Jensen
Sunt convinsă că mâncarea ne poate ajuta să fim sănătoși. Cu toate acestea, zi de zi lumea este în continuă schimbare şi astfel apar noi provocări pentru sistemul digestiv. Organismele noastre sunt bombardate cu substanțe chimice, conservanți, hormoni, poluanți din mediu și lipsa de prospețime în alimentele pe care le consumăm. Nivelul de stres ridicat şi ritmul tot mai alert al vieţii ne fac să nu mai acordăm atenţia necesară unui stil de viaţă sănătos.
Rolul apei în organism
Toate organismele vii sunt dependente de apă, iar corpul uman conţine 70% apă, așa că majoritatea dintre noi ar trebui să bem mai multă.
- Este necesară hidratarea rezidurilor din intestin pentru evacuare, eliminarea toxinelor și reglarea metabolismului.
- Este esenţială în producerea secrețiilor din organismul nostru, cum ar fi enzimele digestive, saliva, lacrimile, urina și transpirația.
- De asemenea, este importantă pentru lubrifierea articulațiilor și funcționarea eficientă a plămânilor.
Cu stilul nostru de viață agitat, nu mai facem diferenţa între senzaţia de foame sau de sete. În momentul în care simțim cu adevărat senzaţia de sete organismul nostru poate fi deja deshidratat; cu cât bei mai puțină apă cu atât poţi pierde mai uşor noţiunea de sete.
Consecințele deshidratării cronice pot fi constipația, durerile de cap, greutatea corporală în exces, pielea uscată și problemele articulare.
Organismul pierde cca. 1,5 litri de apă pe zi și pentru o hidratare optimă ar trebui să:
- Creștem aportul de apă sau ceaiuri din plante
- Creștem aportul de acizi grași esențiali pentru a îmbunătăți permeabilitatea membranei celulare care va absorbi mai uşor apa
- Creștem aportul de fructe și legume, care pot conţine până la 90% apă
- Evităm produsele diuretice precum cafeaua, alcoolul, etc.
Evitați să beți prea multă apă chiar înainte sau în timpul meselor, deoarece acest lucru poate dilua sucurile digestive și poate încetini digestia.
Carbohidraţii
Carbohidraţii sunt principala noastră sursă de energie … dar există carbohidrați “buni” care au o metabolizare mai lentă, un indice glicemic mai scăzut şi menţin o stare de saţietate pe termen mai lung (ex: făină integrală, orez integral, leguminoase, fructe proaspete, legume verzi) și carbohidrați „răi” care au o metabolizare mai rapidă, oferă energie imediat dar au un indice glicemic ridicat (ex: produsele rafinate gen zahăr, făină albă, orez alb, etc).
Multe persoane încearcă să-și limiteze aportul de carbohidrați în încercarea de a controla sau a pierde în greutate.
De asemenea avem nevoie să consumăm fructe și legume întregi, deoarece conţin carbohidrați bogaţi în vitamine, minerale și fibre. Aceaste fibre sunt esenţiale pentru prevenirea constipației, adaugând consistenţă la scaun, ajutând la eliminarea toxinelor, alimentând bacteriile benefice și reducând nivelul de colesterol.
Proteinele

Proteinele joacă un rol foarte important în funcţionarea organismului câtă vreme sunt consumate cu moderaţie. Sunt vitale pentru întreținerea, repararea și creșterea țesuturilor, colagenului și oaselor, precum și pentru producerea enzimelor digestive și a hormonilor.
Proteinele de origine animală sunt o sursă bună, deoarece conțin toți cei 8 aminoacizi esențiali. Întrucât organismul nu are capacitatea de a-i produce sau stoca, este necesar să-i furnizăm din surse alimentare. Dezavantajul este că aceste proteine sunt destul de acide și greu de digerat, vor tinde să încetinească procesul de digestie.
Carnea roșie și mai ales carnea procesată pot conține valori ridicate de grăsimi saturate care nu sunt bune pentru organism. Un consum excesiv de proteine de origine animală este asociat cu un număr mare de boli degenerative, cum ar fi bolile de inimă și cancerul, așa că ar trebui să limităm consumul acestor alimente la o dată sau de două ori pe săptămână și să le echilibrăm cu alimente bogate în fibre. Să ne orientăm către carnea de pui (“de casă”), peşte, carne de curcan şi produse lactate sărace în grăsimi.
Metoda de gătire a alimentelor de origine animală este şi ea importantă. Ideal ar fi să consumăm ouăle fierte, carnea fiartă, la cuptor sau pe grătar, iar peştele gătit la abur sau pe grătar.
Deşi pentru unii pare greu de crezut, proteinele vegetale sunt surse de o calitate foarte bună chiar din dacă sunt din afara regnului animal. Aceste proteine de origine vegetală pot fi găsite în alimente precum fasole, legume, semințe încolțite și produse din soia. Aceste surse proteice sunt de asemenea bogate în fibre și conțin fitoestrogeni care pot ajuta la reglarea hormonilor.
Grăsimile
Nu toate grăsimile sunt la fel!
Produsele alimentare comerciale pot conține cantități mari de grăsimi dăunătoare și toxice, denumite grăsimi hidrogenate și grăsimi trans. Acestea se găsesc în mod obișnuit în alimente procesate și de tip fast food, margarine vegetale, uleiuri rafinate dar și în alimente precum prăjituri, biscuiți și produse de patiserie.
Pe de altă parte, multe alte alimente naturale, cum ar fi nucile, semințele, peștele și avocado conțin grăsimi care sunt bune datorită acizilor grași esențiali. Aceste grăsimi ne vor ajuta să menținem un metabolism sănătos și pot fi de mare ajutor în îmbunătățirea funcției intestinale.
Uleiurile Omega 3 și 6 se găsesc în semințele de in, semințele de floarea soarelui, semințele de dovleac și uleiul de cânepă. Aceste grăsimi „bune” sunt foarte delicate și sunt sensibile la încălzire, la lumină și aer, se vor transforma în grăsimi rele odată încălzite la temperaturi ridicate, așa că este recomandat a fi utilizate cel mai bine la rece/în stare brută.
Chiar și uleiul de măsline, care este benefic în multe feluri, se va oxida dacă este gătit la temperaturi ridicate.
Uleiul de nucă de cocos este probabil cel mai stabil ulei la temperaturi ridicate și poate fi folosit atât în mâncăruri savuroase, cât și dulci.