De-a lungul istoriei, ierburile și condimentele au fost şi sunt deosebit de importante atât pentru utilizările lor culinare cât și pentru proprietățile medicinale. Știința modernă a demonstrat că au aceste beneficii și, prin urmare lumea le folosește într-un fel sau altul. Unele dintre aceste condimente sunt: cardamomul, turmericul, busuiocul, salvia, ghimbirul, usturoiul, scorțișoara, lista este foarte vastă. Din acest motiv, asigură-te că ai câteva dintre aceste condimente sănătoase în bucătărie și, dacă ai posibilitatea, plantează unele în grădină pentru consumul proaspăt. Acest lucru ajută la obţinerea unor beneficii nutriţionale şi asigurarea unor arome deosebite rețetelor tale.
Ghimbirul
Ghimbirul este unul dintre condimentele care ar trebui să fie nelipsite în fiecare bucătărie. Acest condiment este cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii și poate trata greața, fie cauzată de răul de mare, greaţa de dimineață, fie cea provocată de efectele chimioterapiei. De asemenea, este frecvent utilizat în medicina alternativă. În plus, dacă aveți dureri de cap sau o altfel de durere, consumul unei băuturi cu ghimbir adăugat va ajuta la gestionarea durerii datorită proprietăților antiinflamatorii.
Ardeiul iute roșu
Dacă îți plac preparatele picante, poți folosi ardeiul iute roşu. Datorită conţinutului de capsaicină, un ingredient activ care ajută la reducerea poftei de mâncare și, conform unor studii, ajută şi la creșterea arderilor de grăsimi. Prin urmare, în suplimentele de slăbit este un ingredient des folosit. De asemenea capsaicina are efecte multiple la nivelul organismului în special asupra sistemului muscular şi cardiovascular. Ardeiul iute roşu are, de asemenea, efecte anticancerigene, dar încă nevalidate pe teste la oameni. Cu toate acestea, există astfel de rezultate în studiile pe animale.
Usturoiul
Usturoiul este atât o plantă cât și un condiment. Din cele mai vechi timpuri, usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Conține un compus cunoscut sub numele de alicină care este responsabil nu numai pentru efectele asupra sănătății (acţionează ca şi subţiator al sângelui), dar și pentru mirosul distinct. Usturoiul este o sursă excelentă de minerale şi vitamine precum potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc şi seleniu. Dacă aveți nevoie pentru a combate anumite afecţiuni, în special răceala obișnuită, usturoiul este o plantă medicinală. Usturoiul ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, deoarece contribuie la reducerea colesterolului cu până la 15%. Consumul de usturoi este adesea excelent pentru a reduce semnificativ tensiunea arterială. Este adesea folosit în tratamentele antimicrobiene, anticancer, antidiabetice precum şi pentru stimularea sistemului imunitar. Usturoiul are multe beneficii incredibile pentru sănătate, de aceea este recomandat să-l adaugi la mesele tale sau să îl iei ca supliment.
Scorţişoara
Acesta este un condiment cunoscut de majoritatea oamenilor. Este folosit în compoziţia deserturilor și în multe feluri de mâncare. Oamenii apreciază acest condiment şi pentru efectele sale pozitive asupra scăderii nivelului de zahăr din sânge (prin îmbunătățirea sensibilității la insulină) și ajută de asemenea la încetinirea descompunerii carbohidraților din tractul digestiv. Prin acest mecanism, ajută la scăderea glicemiei. Scorțișoara este benefică pentru combaterea inflamației și a scăderii trigliceridelor din sânge. Deoarece are un efect anti-diabetic puternic, este un bun condiment pentru pacienții cu această afecţiune. Având proprietăți antibacteriene și antifungice ajută la reducerea infecțiilor, la respirația urât mirositoare și la carierea dinților.
Rozmarinul
Timp de secole, frunzele și tulpinile acestei plante populare ajută la combaterea a numeroase boli. Acidul rosmarinic este ingredientul activ în planta de rozmarin. Prin această substanță, rozmarinul ajută la prevenirea congestiei nazale și a alergiilor. Rozmarinul este utilizat nu doar pentru valoarea sa culinară, ci și în aromaterapie. Este ideal pentru ceaiuri și tocăniţe. Prin aromaterapie este benefic pentru memorie și concentrare și pentru reducerea efectelor îmbătrânirii. Este uimitor în combaterea stresului, ajută în problemele de digestie, durerile musculare și alte tipuri de dureri.
Curcuma
Cele mai multe tipuri de curry și mâncăruri de orez care au o culoare puternică de galben se datorează condimentului turmeric pus în timpul gătitului. Condimentul de curcumină care se găsește în turmeric are efecte antiinflamatoare puternice, asemănătoare unor medicamente care tratează inflamaţiile. În plus, este un bun antioxidant care ajută la creșterea enzimelor antioxidante ale organismului și, de asemenea, ajută la combaterea daunelor oxidative. De asemenea, are beneficii uimitoare împotriva depresiei datorită curcuminei prezente care ajută la ameliorarea simptomelor.
Salvia
Diverse bucătării din întreaga lume folosesc salvia, beneficiile sale incredibile pentru sănătate includ îmbunătățirea memoriei și funcției creierului, deci este recomandată şi persoanelor cu boala Alzheimer. Are o reputație din vremuri vechi datorită proprietăților sale vindecătoare. În plus, susține sănătatea orală, deoarece are proprietăți antimicrobiene care neutralizează microbii care susțin creșterea plăcii dentare. Salvia proaspătă este cel mai bun remediu tradițional pentru a atenua diareea, prin relaxarea intestinului.
Busuiocul
În India, busuiocul este considerat o plantă sacră. Busuiocul ajută la oprirea creșterii diferitelor bacterii sau mucegaiuri. În acest fel, ajută la stimularea imunității și combaterea infecțiilor. Oricine are anxietate sau depresie poate folosi busuiocul pentru a atenua efectele aceastor boli. În plus, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge înainte și după mese. În medicina indiană este folosit la tratarea paraziţilor şi a bolilor oculare.
În concluzie, adaugă întotdeauna ierburi și condimente la mesele tale pentru a le face mai gustoase și pentru a-ţi spori sănătatea. Prin urmare, ierburile și condimentele de mai sus sunt doar câteva dintre cele pe care le poți folosi în mod regulat în bucătărie. De asemenea, întrucât ierburile și condimentele sunt pline de aromă, acestea te ajută să reduci ingredientele mai puțin sănătoase precum zahărul, sarea și grăsimea adăugată. Mai important, alege să mănâci condimente și ierburi proaspete sau sub formă de pudră.

